Manual home Send Feedback Print

Previous Topic

Book Contents

Book Index

Glossarium

I denna sektion

Dubbelriktad

Citratläge

EDTA-läge

ESR

Grumlad

Värd

IVD

MRN

MSDS

Temperaturkorrigering

Enkelriktad

WI

Dubbelriktad

Dubbelriktad kommunikation innebär att det inte finns någon tvåvägskommunikation från Starrsed TL till VÄRDEN (provförfrågningar och resultat) och från VÄRDEN till Starrsed TL (bekräftelse eller avslag på provförfrågan).

Citratläge

Citratläge används för i förväg spädda prover insamlade i provrör med antikoagulant-spädningsmedel med natriumcitrat. Proverna är inte spädda på Starrsed TL under aspiration.
Natriumcitratkoncentrationen i rörets spädningslösning ska vara 3,2 %. Detta ska inte blandas ihop med nödvändig spädningsgrad för blod och spädmedel.
Till exempel, i ett citratrör med en total dragvolym på 1,6 ml (= 5 volymer) måste mängden förpåfyllt spädningsmedel vara 0,32 ml (= 1 volym). Om denna information inte tillhandahålls av provrörstillverkaren bör kunden själv kontrollera detta.

EDTA-läge

EDTA-läge används för outspädda prover insamlade i provrör med EDTA-antikoagulant. Proverna späds automatiskt på Starrsed TL under aspirationen.
Normal mängd EDTA i provrör är 1,8 mg per 1 ml blod. 1 ml blod väger ca. 1 060 mg och EDTA-koncentrationen är därför 0,17 % och väl inom gränserna för EDTA-läge på detta instrument.

ESR

ESR står för Erythrocyte Sedimentation Rate. Det är sedimenteringsmängden (stelning) av erytrocyter (röda blodceller) i en blodkolumn under en specificerad tid.

Grumlad

Grumlig: En sedimentering rapporteras vara "grumlig" när gränsen mellan blodplasma och erytrocyter inte klart kan definieras.

Värd

VÄRD (HOST): I denna manual används termen VÄRD för att indikera datorsystem och tillhörande programvara (LIMS) som sköter provhanteringen åt laboratoriet.

IVD

IVD står för In Vitro-diagnostik. Denna typ av diagnostik utförs på biologiska prover i provrör, eller mer allmänt i en kontrollerad miljö utanför en levande organism. In vitro betyder i glas på latin.

MRN

MRN står för Master Registration Number. Används som ett identifieringsnummer i alla Mechatronics-produktmanualer.

MSDS

SDS är en förkortning av Safety Data Sheet (Säkerhetsdatablad). I denna typ av SDS kan alla typer av viktiga data om reagenser hittas.

Temperaturkorrigering

Temperaturkorrigering: Sedimentering av blodceller är en temperaturavhängig process. För att uppnå jämförbara resultat bör alltid temperaturkorrigering användas. ESR-resultaten korrigeras då till de värden som de skulle ha varit i standardtemperatur på 18,3°C.

Enkelriktad

Enkelriktad kommunikation innebär att det bara finns en envägskommunikation från Starrsed TL till VÄRDEN. Endast provresultat och resultatrelaterade meddelanden skickas.

WI

WI står för Work Instruction och används tillsammans med ett indexnummer för ett antal olika arbetsinstruktioner.

To top of page Mechatronics home Send Feedback Print